Tähtvere Tantsukeskuse andekas ja armas vilistlane Eleri Laanemets on tänaseks Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia tantsukunsti eriala 2. aasta tudeng. Et paljudel noortel on lähenemas kooli lõpetamised ja ees ootamas olulised otsused tuleviku osas, jagab Eleri tantsublogis oma kogemusi – millised olid sisseastumiskatsed tantsukunsti erialale, milline on tantsuüliõpilase igapäevaelu, tulevikuplaanid jne. Ükskõik, mis eriala aga valituks osutub või mis tulevik toob, soovitab Eleri: “Naudi ja tee seda, mis on Sulle hingelähedane”.

Head lugemist! 

Kui kaua oled tantsimisega tegelenud?
Minu tantsutee algas juba lasteaias ja on saatnud mind tänaseni. Loodetavasti saadab veel mitmeid mitmeid aastaid edasi ka!

Mõned mälestused, mõtted seoses Tähtveres tantsimisega?
Mäletan väga täpselt kõiki esinemisi ja emotsioone, mida Tähtveres tantsides kogesin. Nii naljakas, kui see ka pole, üks kõige eredamaid mälestusi on 2013. aasta sügise sisseastumiskatsete päevast, kus oli minu esimene kokkupuude Tähtvere Tantsukeskusega. Maarja tegi sellist naiselikku street koreograafiat ja see oli esimest korda elus, kui sellist stiili tantsisin. Tundsin ennast nagu elevant portselanipoes, aga oi, kui tore oli teada, et mingisugust potentsiaali minus ikkagi nähti ja sain Tähtpere osaks! 🙂

Kui ammu teadsid, et soovid saada tantsijaks? Kuidas sündis otsus minna Viljandisse tantsu õppima? 
Tantsijaks saamise soov tuli umbes 6.-7. klassis, sel hetkel teadsin ka seda, et tahan gümnaasiumi lõppedes tantsu põhjalikumalt edasi õppida. Algselt ei teadnudki, kas minna TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiasse, Tallinna Ülikooli või hoopis välismaale. Kuna gümnaasium lõppes niivõrd ruttu, otsustasin ikkagi kodumaa kasuks. Käinud ära katsetel, teadsin, et Viljandi on minu jaoks ideaalne koht, kus oma ülikooliaastad veeta.

Millised olid sisseastumiskatsed?
Pingelised ja väsitavad! Sisseastumisel pannakse tantsijad ikka korralikult proovile. Kolme päeva jooksul jõudsin lihased nii nuudliks tantsida, et ei tea, kas pärast seda enam sellist tunnet mäletan. Meid pandi proovile rütmis ja koordinatsioonis, kaasaegses tantsus, eesti tantsus, fitnessis, teiste tantsijate õpetamises, etenduste analüüsimises jms.

Millised näevad välja Sinu koolipäevad Viljandis?
Üldiselt algavad koolipäevad kella 9-10 ajal, päeva jooksul on tavaliselt vähemalt kaks kuni kolm praktilist tundi ehk tantsutundi (1,5h üks tund) ja üks kuni kaks tundi teoreetilist õppimist. Õppeainete hulka kuuluvad nt. rütm, kaasaegne tants, (kontakt)improvisatsioon, ballett, moderntants, tantsuajalugu, tantsukompositsioon, hääletöö praktika, eesti tants, painduvustehnika alused, anatoomia jpm. Lisaks üldained, nt. kultuuri- ja kunstiajalugu, filosoofia, semiootika, arengupsühholoogia.

Kui veab, siis kutsutakse ka kaasõpilaste poolt lavastustesse tantsima, mis tähendab, et vahepeal võib olla tohutult palju erinevate lavastuste proove. Lisaks annan alates jaanuarist tantsutunde Viljandi Maerobic tantsustuudios, mis tähendab, et pärast koolitunde, lavastuste proove ja trenne on päev ametlikult läbi umbes kell 20-22 ning saab hommikul samamoodi jätkata. Aga ausalt on päevi, kus ka varem koju jõuan! 😀

Mis on parim asi tantsu õppimise juures?
See, et saan õppida midagi, mida üle kõige armastan ning saan seda teha iga päev!

Mis on kooliajal osutunud kõige raskemaks?
Esimene aasta oli füüsiliselt väga raske, kuna keha ei olnud algul harjunud iga päev nii suure füüsilise koormusega töötama. Arvan, et kõige raskem ongi see moment, kui oled üleväsinud ja tead, et ees ootab veel terve nädal erinevaid tantsutunde ning pead kusagilt leidma selle jõu ja energia, et minna ja teha kõik korralikult ära. Aga see tunne, kui saadki kõigega lõpuks hakkama ja tuleb see üks-kaks puhkepäeva – ma ei oska seda tunnet sõnadega kirjeldada!

Mida soovitaksid neile, kes mõtlevad samuti tantsuhariduse omandamise peale? Kuidas valmistuda sisseastumiskatseteks?
Soovitan Sul oma otsuses 100% kindel olla. Võib ju mõelda, et mis see tantsimine siis ära ei ole, neli aastat kulgeb kiiresti, saab paberi kätte ja oledki professionaalne tantsija valmis. Tegelikkuses pead Sa seda tõesti südamest tahtma, et jõuda teha kõike, mis selle erialaga kaasas käib. Usun, et see käib tegelikult kõige kohta elus – kui ikka ei meeldi, siis ega kaua ei jaksa ka.
Kuna sisseastumiskatsed toimuvad tavaliselt juuli teisel nädalal (sel aastal 10.-12. juuli!), siis soovitan enne seda lihtsalt teha trenni, ükskõik kas kõndida, joosta, tantsida – kõik sobib, seni kuni liigud! Kuna katsetel pead esitama soolokava, siis kindlasti harjuta seda (eriti kui Sa varem pole soologa esinenud), mõtle kõik enda jaoks läbi, aga samas ära mõtle üle.

Millisele inimesele võiks Viljandi ja tantsukunsti eriala sobida?
Kui Sulle meeldivad positiivsed inimesed, vaba keskkond ja tantsimine, siis kindlasti on Viljandi ja tantsukunst väga sobilik valik!

Millised on Sinu plaanid tulevikuks?
Kindlasti loodan 2019. aastal kooli edukalt lõpetada. Kooli lõpetades saame tantsuõpetaja kutse ning lisaks saab teha ka koreograafi lõputöö. Loodan osaleda tantsijana võimalikult paljudes projektides ja lavastustes, õpetada erinevates tantsustuudiotes erinevas vanuses tantsuarmastajaid. Kindlasti tahan ka välismaal ennast tantsuliselt täiendada.

Oled nüüd paar aastat näinud Tähtvere tegemisi distantsilt, millised on Sinu muljed, mõtted?
Mul on nii hea meel, et tantsijad, kes olid Tähtveres juba ammu enne mind, tantsivad seal siiani ning et nii palju uusi liikmeid on Tähtperes juures. Juba see kinnitab, et tegemist on suurepärase tantsuperega! Kuigi ma ise õpingute tõttu hetkel Tähtveres tantsida ei saa, elan siiani kõigile gruppidele alati sajaga kaasa. No nii vinged kavad ja järjest vingemaks lähevad! Endiselt ei suuda uskuda, kuidas saab Tähtvere treeneritel nii palju lahedaid ja unikaalseid ideid tekkida ja kuidas nad need ideed suudavad tantsijatega koos ellu viia.

Üks soovitus selle aasta gümnaasiumilõpetajatele? 🙂
Eksamite tulemused pole ausalt nii olulised, kui Sa praegu arvad. Kui läks hästi, super, kui ei, ikka super, sest elu läheb edasi ja veel vägevamalt, kui Sa oodata oskad. Naudi, tee seda, mis on Sulle päriselt hingelähedane ja ole koos inimestega, kes Sind päriselt õnnelikuks teevad!